کشتی هوایی که به آن سفینه فضایی نیز می گویند یک وسیله سبک و شناور در هوا است و از هوا سبک تر بوده و می توان آن را در هوا راند و هدایت نمود .
بر خلاف وسایل آیرودینامیکی مثل پرنده هایی با بال های ثابت یا هلیکوپتر ها که با حرکت دادن یک ایرفویل (airfoli) و تولید نیروی بالا برنده (lift) در بالای زمین میمانند ، پرنئه های آئرaواستاتیکی مثل کشتی های پرنده و بالن ها به وسیله پر کردن یک حفره توسط گازهای سبک تر از هوا همانند هیدروژن این کار را انجام میدهند .
کشتی هوایی اولین پرنده ای بود که نیروی پروازش کنترل شد .
تا قبل از سال 1940 کشتی های هوایی در موارد بسیاری استفاده می شدند اما این روند به دلیل کم بودن قابلیت هایشان در مقایسه با هواپیماها کاهش یافت و با حوادثی همچون فاجعه 1974 که سبب آتش گرفتن گاز هیروژن پر شده در کشتی هوایی بود ، تقریباً متوقف شد امروزه کشتی های هوایی در تبلیغات ، دیدبانی و هواشناسی مورد استفاده قرار می گیرند .
در بیشتر کشورها کشتی هوایی (airship) را با عنوان «dirigible» به معنای وسیله قابل هدایت می شناسند که بالن هم در لغت به همین معنا می باشد .
انواع کشتی های هوایی
1) کشتی های هوایی صلب :
کشتی های هوایی صلب مانند ، دارای مخزن صلب هستند که حاوی بسته هایی از گازهای غیر متراکم یا بالن هایی است که نیروی بالا برنده (lift) تامین می کنند. این نوع کشتی های هوایی نیازی به فشار داخلی جهت حفظ شکل خود ندارند .
2) کشتی های هوایی غیر صلب :
این نوع کشتی های هوایی نیاز به فشار داخلی جهت حفظ شکل خود دارند .
3) کشتی های هوایی نیمه صلب :
کشتی های هوایی نیمه صلب مانند blimps ها ) نوعی كشتی هوایی كوچك) به یك فشار داخلی جهت حفظ شكل خود نیاز دارند و نیز دارای قاب های آهنی متحرك است كه در ته مخزن نصب میشود تا فشار پیمانه ای متمركز و زیاد را تقسیم كرده و فشار پیمانه ای را كاهش دهد.
4) کشتی های هوایی فلزی :
این نوع کشتی های هوایی دارای مشخصه های هر دو نوع کشتی های هوایی صلب و کشتی های هوایی غیر صلب هستند. در آنها نوعی فلز نازكتر و غیر قابل نفوذتر در برابر هوا در مقایسه با روكش های پلاستیكی استفاده شده است .
از این نوع كشتی هوایی تا كنون 2 محصول تهیه شده كه آنها عبارتند از :
1) كشتی های هوایی schwarz's كه آلمینیومی بوده و در سال 1897 تولید شده
2ZMC – 2 (
5) کشتی های هوایی دورگه :
این نوع کشتی های هوایی یك نمونه هوانورد كلی است كه هر دو مشخصه سنگینتر از هوا (مانند هواپیما و هلیكوپتر) و سبكتر از هوا را تكنولوژی ساخت خود دارا است .
مثلاً كشتی های هوایی دو رگه دارای مشخصات یك هلیكوپتر برای مسافت زیاد با نیروی بالابرنده (lift) زیاد هستند .
قابل ذكر است كه اكثر كشتی های هوایی به هنگام حمل بار و سوخت زیاد سنگین تر از هوا می باشند ، بنابراین باید از یك سیستم پیشران و شكل آئرودینامیكی مناسب بهره گیرند تا نیروی بالابر مناسب را تامین و در هوا شناور بمانند .
گاز داخل کشتی هوایی :
در ابتدای پیدایش کشتی هوایی از گاز هیدروژن برای بالا بردن کشتی استفاده می شد. تا دهه 1950 تمام کشتی های هوایی به غیر از نمونه های موجود در آمریکا به استفاده از گاز هیدروژن ادامه دادند چون هیدروژن قابلیت تولید نیروی بالا برنده بیشتری داشت و همچنین از گاز هلیم ارزان تر بود .
در آسيا کشورهاي هند، چين و ژاپن داراي اين کشتي هستند که تمامي آنها در محورهاي گردشگري از آن استفاده مي کنند . در ایران نیز در سال 1384 یک فروند کشتی هوایی 4 نفره توسط شرکت خصوصی آسمان خزر با هدف فعالیتهای فرهنگی ، تفريحی ، گردشگری و سپس تبليغاتی ، معادل 300 میلیون تومان از کشور آلمان خریداری شده است و به خلبانی کاپيتان مرادی در فرودگاه آزادی آبيک قزوين نگهداری می شده است .
8775 111 0916
در صورت هرگونه سوال می توانيد با شماره فوق تماس حاصل فرموده و يا از طريق لينک زير سوال خود را مطرح فرماييد