اسيمتريک کلپس(Collapses Asymmetrical)در صورتي که در اثر باد شديد و يا به علت اجراي ناقص وينگ اور(Wing Over) يک طرف بالتان به داخل جمع شود، اين حالت را اسيمتريك كلپس يا توزدگي نامتقارن ميگويند.

البته در بالهاي جديد که طراحي خوبي دارند اين وضعيت تقريباً بدون دخالت خلبان به حالت اوليه خود باز خواهد گشت ولي به هرحال  در اين  وضعيت بايستي بلافاصله وزن خود را به طرف بال سالم انداخته و برک سمت مخالف را با دقت زياد کمي بکشيد تا بال به حالت اوليه برگردد. اگر بال با اين اقدامات به حالت اوليه برنگشت با پمپ کردن بال خراب شده مي توانيم به پر شدن آن کمک نمائيم، فقط بايد مواظب بود که جهت اجتناب از به استال رفتن بال و يا چرخش منفي هيچ کدام اين اعمال با عجله و شتابزدگی انجام نشود و همواره با دقت و به اندازه لازم عمل گردد.


سيمتريک كلپس – فرانت تاک ( Front tuck or Collapses Symmetrical)امکان تو رفتگي بال از جلو در اغتشاشات قوي باد (توربولانس) مخصوصاً هنگاميکه سيستم افزايش سرعت را زير پا داشته باشيم وجود دارد. اگر اين وضعيت پيش آمد فوراً ميله سرعت را بالا آورده  و کمي فشار برکها را افزايش داده و سعي کنيد فشار زير بال را کنترل نمائيد. بايد مواظب پيش آمدن حالت پاندولي بال بعد از اينکه به حالت اوليه برگردد باشيد. البته بعلت وزن خلبان که به زير بال فشار مي آورد و سرعت جلوروندگي، بال تو رفته پس از چند ثانيه به حالت اوليه برخواهد گشت لذا عکس العمل شديد و اشتباه خلبان باعث به استال رفتن بال شده و وضعيتي بدتر از حالت تو رفتگي به وجود خواهد آمد.

واماندگي كامل بال  (Stall Deep)هنگاميكه بال از خلبان عقب بماند و پيشروي به جلو نداشته باشد اين حالت را ديپ استال يا واماندگي كامل بال ميگويند. با كم شدن حركت باد و هوا در اطراف گوشهايتان مي توانيد ديپ استال را حس كنيد . اين حس در وضعيت توربالانسي بيشتر پيش مي­آيد. البته پرواز در هواي باراني يا خيس شدن بال به هر علتي مي تواند در به وجود آمدن اين حالت نقش بسزايي داشته باشد. جهت خروج از اين حالت بايستي فوراً هر دو برك را كاملا بالا داده و همزمان ميله سرعت (Speed System) را نيز به آرامي فشار دهيد و در صورت لزوم دستها را پشت رايزرهاي A برده و آنها را به جلو فشار داده تا بال دوباره حالت پروازي به خود بگيرد و به سرعت نرمال برسد.

توجه! هرگز زماني كه در ديپ استال هستيد بركها را به پايين نكشيد زيرا اين كار بال شما را بيشتر و عميقتر به استال خواهد برد. اگر ديپ استال در نزديكي زمين رخ داد هرگز سعي در خروج بال از اين حالت نكنيد زيرا خروج از ديپ استال شما را با خطر بيشتري مواجه خواهد كرد. مقدار سرعت پايين آمدن يا سقوط شما در ديپ استال كمتر از مقدار سرعت پايين آمدن شما با چتر (Parachute) يا سقوط آزاد است، لذا در اين وضعيت خود را براي يك فرود قوی آماده كرده و حالت فرود چتربازي را به خود بگيريد. به ياد داشته باشيد كه در اين وضعيت هرگز نبايد فلر كنيد.

نکته: اگر از يك منطقه باراني عبور كرديد كمي به بال خود سرعت بدهيد .

نكات مهم و قابل توجه پيشگيرانه- هرگز در هواي باراني بيگ اير(Ears Big) نكنيد. - كشيدن بال روي زمين و فرسوده شدن پارچه بال در به آسان رفتن به حالت ديپ استال نقش بسزايي دارد. - دربعضي موارد جهت خروج از ديپ استال يك شُك (Shock) سريع به بال باعث خروج آن از ديپ استال مي شود بدين صورت كه هردو برك را به مقدار كم و بسرعت به پايين كشيده و فوراً آنها را بالا برده اين عمل باعث شيرجه بال به جلو خواهد شد و آنرا از حالت ديپ استال خارج خواهد كرد.

فول استال  (Full Stall)فول استال يک مانور بسيار حساس و مشکل مي باشد که بهتر است تا بدان نياز نبود از انجام آن خودداري كنيد. اين حالت در صورتي پيش مي­آيد كه زاويه حمله بال از حد معيني بيشتر شود. بنابراين همواره دقت كنيد كه بركها را بيش از حد لازم نكشيد. گاهي خلبانان آكروباتيك عمداً بال خود را در وضعيت فول استال ميبرند. قبل از انجام اين كار از گره كردن بركها به دور دستان پرهيز نموده و در طي مانور هر دو دست را در حال فلر نزديك بدن قرار داده و آنها را محكم به هارنس قفل مي­نمايند.جهت انجام فول استال هر دو برك را همزمان گرفته تا زير هارنس پايين مي­كشند. محكم نگه داشتن بركها در اين وضعيت اهميت زيادي دارد. بال ابتدا از پيشروي افتاده و متوقف شده به استال يا فروريختگي كامل مي رود. در فول­استال كامل كاناپي ها به جلو و عقب رفته حالت ناآرامي را به خود مي گيرند. هر گز نبايد خلبان وقتي كه تصميم به انجام فول استال ميگيرد در وسط كار از انجام كامل مانور پشيمان يا دودل گردد زيرا بال برعكس عمل كرده و وي را به خطر خواهد انداخت. اگر بال شما به هر دليل در حالت استال كامل قرار گرفت براي خروج بال از فول استال لازم است هر دو دست را همزمان جهت پر شدن بال با هوا به بالاي سرتان بياوريد. هرگز دستانتان را يكي يكي بالا نبريد دراين حالت بايد كاملاً آگاه و هوشيار و خونسرد باشيد تا پس از پرشدن بال با هوا، بال از شما جلو يا عقب نيفتد و حالت پاندولي نگيرد. اگر بال از شما جلو زد بركها را همزمان و با دقت كمي بگيريد تا در وسط بال قرار بگيريد همچنين اگر بال از شما عقب ماند با آزاد كردن بركها و بالا دادن آنها تا رسيدن شما به وسط بال ادامه داده و اجازه دهيد بال به سرعت طبيعي خود برسد و حالت ايرفويل (Air foil) خود را كامل كند. دقت كنيد اگر پيشروي بال كاهش يافت با زياد كشيدن بركها دوباره آنرا وارد استال نكنيد.

فرود بدون بركها (Without Brakes Steering)اگر به هر دليلي بركهاي شما عمل نكرد (مثلا پاره شدن بند برك) با كشيدن آخرين رايزر ميتوانيد جلو حركت و پيشروي بال به جلو را بگيريد. حتي با انداختن وزن يا CG (Gravity Central) در انتهاي هارنس اينكار عملي مي باشد ولي در هر صورت بايستي بسيار هوشيار  و مواظب بود كه با زياد كشيدن رايزرها بال را وارد گردش اسپين (Spin) نكنيد.

كراوات (Cravat)هنگاميكه گوشه­اي از بال در داخل لاينها و يا بندها گير بيفتد را كراوات گويند. ممكن است كراوات در اثر يك تورفتگي بزرگ  (Collapses Asymmetrical)  و يا يك اغتشاش هوايي يا توربالانس (Turbulence) اتفاق بيفتد، بهر حال خلبان بايستي با مراحل خروج از آن آشنا باشد.ترمز مخالف به همراه وزن مخالف كه بطرف بال سالم انداخته شده به همراه پمپ كردن برك مربوطه موجب خروج بال از كراوات مي شود در اغلب بالهاي طرح جديد كشيدن بند مجزايي كه به استابلايزر(Stabilizer) يا گوشه هاي بال و از رايزر هاي B به پايين كشيده شده است و اغلب به رنگ خاصي است براي خروج بال از كراوات كمك مينمايد. اين لاين هنگام كراوات شل و رها مي شود لذا با كشيدن و تند صاف كردن آن مي توان بال را آزاد و از حالت كراوات خارج كرد.

از دست دادن سريع ارتفاع(Fast Descent) در هواي طوفاني و باد تند امن­ترين حالت اين است كه روي زمين باشيد! اگر در حال پرواز در اين وضعيت گير افتاديد سريعاً فرود آييد. البته بسته به وضعيت شما چندين روش وجود دارد كه بهتر است يكي از مناسبترين آنهارا انتخاب كرده و فوراً فرود آييد. لازم به ذكر است زماني كه مي خواهيد پرواز كنيد بعد از اينكه شرايط و توانايي خود را براي پرواز در وضعيت هواي موجود سنجيديد، با استاد خود و يا از افراد با تجربه­تري كه در محل وجود دارند مشورت كنيد. ببينيد آنها چه پيش بيني در مورد وضعيت هوا ميكنند قبل از اينكه در پرواز شرائط نابهنجاري براي شما پيش بيايد و خداي ناكرده از حوادث پيش بيني نشده جلوگيري كرده باشيد.

گرفتن گوشه (Ear Big)بيگ اير يكي از روشهاي ايمن و رايج در كاهش تدريجي ارتفاع توأم با پيشروي به جلو مي باشد. اغلب بالهاي جديد دو رايزر دارند كه داراي  انگشتي خاصي هستند و براي اينكارتعبيه شده اند . شما مي توانيد هر دوي آنها را گرفته بطور همزمان به بيرون و سپس به پايين بكشيد. هر دو لبه انتهايي بال (Stabilizer) ابتدا خم شده و سپس به عقب بر مي گردند . در طي بيگ اير شما ميتوانيد با انداختن وزن خود به چپ يا راست دور بزنيد با رها كردن هر دو بند بال شما به حالت اوليه خود باز خواهدگشت، منتها بايد يكي يكي بندها را بالا ببريد تا بيگ اير هم بطبع يكي يكي باز شود ارتفاع مناسب هم براي بيرون آمدن از اين وضعيت ارتفاع 100 متري از محل فرود مي باشد. اگر باد زياد بود و احتمال خطر مي رفت مي توانيد تافرود كامل و فلر آنها را رها نكنيد زيرا در اين حالت هرگونه زاويه باد در سطح زمين بخاطر كم سطح بودن بال شما كمتر آنرا تحت تاثير قرار خواهد داد. توجه : هرگز در هواي باراني و يا  اگربه هردليل ديگري بال شما خيس شد (مثلاً ورود به منطقه مه گرفته و سرد) بيگ اير نكنيد. بياد داشته باشيد هنگام بيگ اير بركهاي شما رها و آزاد هستند و تقريباً كارايي ندارند بنابراين ممكن است بركهاي شديد بال شما را به استال ببرد.

بي لاين استال (Stall B Line)جهت كاهش سريع ارتفاع بدون اينكه فشار G يا فشار گريز از مركز و يا جاذبه زمين به بدن شما وارد شود مي توانيد از مانور "بي لاين استال" استفاده كنيد. به اين صورت كه در حليكه بركها را در دست داريد (مهم) رايزرهاي B را گرفته به نرمي پايين بكشيد. ابتدا اينكار كمي مشكل به نظر ميرسد ولي با از حالت خارج شدن بال از ايرفويل عمل بي لاين استال راحت تر مي شود. وقتي رايزرهاي B را كشيده­ايد آنها را هرگز بلافاصله و ناگهان رها نكنيد، زيرا بال نياز به اين دارد كه ابتدا حالت بي لاين استال را بخود بگيرد سپس به نرمي خارج شود.پس از خروج از بي لاين استال بال ابتدا به جلو شيرجه زده و ممكن است سپس به ديپ استال برود لذا كاملا جهت هرگونه عكس العمل بال آماده و هوشيار باشيد. در اين وضعيت با بركها به آرامي كار كنيد. و تا هنگامي كه بال به وضعيت پروازي عادي در نيامده است اقدام به دور زدن نكنيد.بهر حال ما به شما توصيه مي كنيم پس از تصميم به خروج از حالت بي لاين استال هر دو دست را به نرمي بالا برده و رايزرهاي B را رها كرده، سپس سريعاً و با آرامش و دقت كنترل بال را به دست بگيريد .

چرخش گود (Dive Spiral)قبل از اينكه خلبان بخواهد شروع به اسپيرال دايو كند بهتر است بند سينه 40 الي 42 سانتيمتر مابين كارابين­ها تنظيم و محكم شده باشد. اسپيرال دايو را بايستي بعنوان يك مانور بسيار حساس در نظر گرفت. جهت بدست آوردن عكس العمل بال و احساس كامل آن با تمرينات زياد و چرخش گود با سينك و افت كم با هوشياري بالا به آن بپردازيد. درطي اسپيرال دايو سر جلو و زاويه ديد بايستي در جهت چرخش بال باشد. همچنين وزن را به همان طرف انداخته و برك را كم كم بكشيد، به بال اجازه سرعت گرفتن را بدهيد تا وارد اسپيرال دايو شود در اسپيرال دايو بدن شما خودبخود به طرف مخالف تمايل پيدا كرده به ته صندلي خواهد چسبيد جهت كنترل ميزان فرود خود و زاويه شيب رو به زمين برك داخلي را كم و زياد كنيد . دراسپيرال تند لازم است كمي برك بال بيروني كشيده تا از تو رفتگي و كولپس جلوگيري شود .

توجه: بعضي از خلبانان كه عادت به اسپيرال دايو ندارند ممكن است بعلت چرخش و از دست دادن هوشياري و فرار خون از مغز غش كنند. مانند كليه وسايل پروازي ديگر ما بشما توصيه مي كنيم جهت خروج از اسپيرال دايو تحت نظارت استاد خود و در وضعيتي كاملاً كنترل شده از آن خارج شويد، جهت خروج وسيله پروازي يا بالتان از اسپيرال دايو بدن شما در هارنس بايستي در مركز قرار گيرد و يا بهتر است به طرف مخالف برگرديد. اگر شما برك داخلي را رها كنيد بال بطور خودكار از اسپيرال دايو خارج مي شود. بالهاي جديد تمايلي در ماندن در اسپيرال دايو را ندارند، اما بهرحال شما بايستي نحوه خروج از اسپيرال دايو را بدانيد.استفاده از وزن خود CG و كشيدن آن به طرف مخالف و گرفتن برك مربوطه باعث مي شود كه شما پايين آمدن سرعت بال را احساس كنيد. لذا برك بيروني را در يك يا دو چرخش آزاد كرده و بگذاريد سرعت بال كاهش يابد.سپس درست قبل از خروج از اسپيرال دايو با كمي فشار برك مخالف آنرا تثبيت كنيد. اين عمل باعث از دست دادن آخرين انرژي بال و جلوگيري از پاندول شدن شما خواهدشد. البته شما بايد قادر باشيد در سرعت بالا عكس العمل نشان داده و از اسپيرال خارج شويد ولي بايستي ريسك از دست دادن كنترل آنرا نيز بجان بخريد.


 

هشدار: مطالب فوق جهت افزايش اطلاعات خلبانان پاراگلايدر است و لازم است هر خلبان موارد فوق را با مربي خود مرور کرده و جهت اجرا تنها به مطالبی از اين دست اکتفا ننمايد.

همچنین بخوانید :