Fédération Aéronautique Internationale

سابقه تاريخی
توسعه و گسترش فرهنگ هوانوردی و هواپيمايی از اوايل قرن بيستم و يا بهتر بگوييم از حدود هفتاد سال قبل تا حال حاضر از آرزوها و آمال جامعه هوايی همه كشورها بطور عام بوده است و بهرحال در زمان جاری كليه فعاليت های غير حرفه ای هواپيمايی و هوانوردی كه در زبان جهانی به آن Air Sports يا Aerosports يا ترجمه فارسی آن ورزشهای هوايی گفته مي شود بسرعت در حال رشد و بلوغ ميباشد.

پرندگان پاراگلايدر ، كايت ، پاوردهنگ گلايدر ، هواپيماهای مدل ، اكروباسی هوايی ، چتربازان و بالون سواران و غيره همه روزه در اقصی نقاط جهان در حال افزايش و نوآوری و گسترش ميباشند و در هر حال اشاعه اين فعاليت نيازمند نظارت و بطور كلی قانونمندی و ايجاد و توسعه مسئوليت در اين فعاليت ها ميباشد .

در اوايل قرن بيستم همزمان با پرواز خلبانانی مانند كلمان آدر ، برادران رايت ، سانتونس دومن و با توجه به افزايش رقابت های فضانوردی و پيشرفت سريع تكنولوژی هوانوردی لزوم پايه ريزی فدراسيونی كه مسئوليت هماهنگی و هدايت فعاليت های هوانوردی را كه بسرعت رشد می كردند داشته باشد احساس ميشد. بنابراين در ژوئن سال 1905 ميلادی كنت هنری دولاولكس ، نايب رئيس كلوپ هوايی فرانسه همراه با ماژرو مودبك از ليگ هوانودی آلمان بهمراه فرناند ياكوب رئيس كلوپ هوايی بلژيك پيشنهاد تشكيل فدراسيون جهانی هوانوردی را به كنگره المپيك بروكسل دادند كه اين پيشنهاد با استقبال كنگره روبرو شد. كنگره با شناخت اهميت خاص هوانوردی ابراز اميدواری می كند در هر كشور سازمانی تشكيل شود كه مسئول نظام بخشيدن به ورزش پرواز باشد و پس از فدراسيون جهانی هوانوردی به منظور سازمان بخشيدن به نمايش های هوايی گوناگون و برقراری مقررات عمومی برای رواج علوم و ورزش هوانوردی تشكيل شود  .

در تاريخ 12 اكتبر 1905 ميلادی كنفرانس بين المللی هوانوردی در پاريس تشكيل شد و پس از دو روز بحث و گفتگو نمايندگان كشورهای آلمان ، اسپانيا ، بلژيك ، فرانسه ، آمريكا ، انگلستان ، ايتاليا و سوئيس اساسنامه پيشنهادی فدراسيون جهانی را تصويب كردند و بدين ترتيب با هدف نظام بخشيدن به ورزش پرواز و سازمان بخشيدن به نمايش های گوناگون هوايی و برقراری مقررات عمومی برای رواج علوم و ورزش هوانوردی در تاريخ 14 اكتبر 1905 فدراسيون جهانی هوانوردی با نام اختصاری F.A.I

(Federation Aeronatique International)  رسما تاسيس شد .

اهداف و وظايف
فدراسيون جهانی هوانوردی يا FAI در حال حاضر تنها سازمانی است كه به اداره ورزشهای هوای در سطح جهانی می پردازد و با داشتن نزديك به يكصد عضو تمام زيرگروههای ورزش های هوايی در سطح بين المللی را تحت پوشش دارد .
به هر حال با ظهور تكنولوژی و وسايل جديد و با توليد انواع ورزش های هوايی ، FAI همواره به گسترش دامنه مداخله خود در اين امور پرداخته است و متناسب با جامعه در برگيرنده آن و خواسته های افرادی كه به ورزشهای هوايی مي پردازند اهداف جديدی اتخاذ نموده است.

FAI يك سازمان بين المللی غير دولتی با هدفی غير انتفاعی است كه هدف اصلی آن گسترش ورزش های هوانوردی است .

اساسنامه جاری اين سازمان اهداف خاص آن را با جزئيات تمام بدين شرح بيان می كند :
زنده كردن روح جهانی هوانوردی به عنوان عامل بسيار قوی برای هرچه نزديك تر كردن انسانها به يكديگر و ايجاد تفاهم دو جانبه و برادرانه بدون در نظر گرفتن مسائل سياسی ، قومی يا مذهبی كه به خلق يك اراده جهانی خوب و ايجاد دنيايی بهتر و صلح آميزتر كمك میكند .
ارتقاء بخشيدن جنبه های فيزيكی و فكری ، دانش فنی و مهارت به عنوان عوامل مقدماتی براي فعاليت های فضانوردی و ورزشهای هوايی .
گردآوری مردان و زنانی كه در سراسر جهان به ورزشهای هوايی میپردازند در رقابتهای بين المللی .
هماهنگ كردن فعاليت های جداگانه اعضای خود به منظور بهبود بخشيدن به هوانوردی و فضانوردی در سراسر جهان.
تامين فضای بيشتر در آسمان بيكران برای همه كسانی كه میخواهند پرواز نمايند .
ايجاد ترييونی برای تبادل اطلاعات و بحث در مورد مسائل مشترك باديگر سازمانهای هواپيمايی خصوصی .
به منظور دست يابی به اين اهداف و مشاهده احتياجات هر ورزش هوايی و دامنه فعاليت آن ، ساختار سازمان FAI در حال پيشرفت است و هر از گاهی كميته ها و كميسيون های جديدی ايجاد میشوند .


اركان و عناصر تشكيل‌دهنده FAI

در سال 2007 ميلادی سازمان FAI مشتمل بر عناصر زير است:

مجمع عمومی: عنصر برتر سياست گزاری كه اساسنامه يعنی سنگهای زيربنايی FAI را وضع ميكند ، اهداف FAI را مشخص مینمايد ، رياست سازمان را انتخاب می كند و هيات رئيسه و دبير را تعيين می كند. مجمع عمومی ساليانه يك بار تشكيل می شود .
شورا: مهمترين عنصر اجرايی FAI ، مسئول به اجرا گذاشتن خط مشی و تصميمات مجمع عمومی و اعلام آئين نامه هايی كه فعاليت های روزانه FAI را مشخص ميسازد .
شش كميته: كه در مورد مسائل اداری مختلف با شورا به مشورت می پردازد: (اساسنامه ، امور مالی ، افزايش اعضاء ، روابط عمومی ، گسترش تجاری ، المپيك)
يازده كميسيون ورزشهای هوايی: كه به جز كميسيون عمومی ورزش هوايی 10 گروه ورزشی گرد آمده در قلب FAI را معرفی میكند: 1) بالون، 2) هواپيمايی عمومی، 3) گلايدر، 4) هليكوپتر و اتوژيرو، 5) چتربازی، 6) هواپيماهای مدل، 7)آكروباسی هوايی، 8) ركوردهای فضانوردی، 9) كايت و پاراگلايدر، 10) هواپيماهای فوق سبك  .
كميسيون فنی: كه به اداره فعاليت های غير ورزشی می پردازد: كميسيون آموزش هوانوردی و فضا، كميسيون تربيت سازندگان آماتور وسايل هوايی و كميسيون فيزيولوژی پزشكی و موضوعات زيست محيطی . كشورهای عضو فدراسيون جهانی هوانوردی توسط سازمان ملی ورزشهاي هوايی كشور خود در مجمع عمومی ساليانه به وسيله آراء اعضاء فعال FAI انتخاب و در كميسيون های ورزشهای هوايی عضو می گردند .
منشی FAI توسط دبيركل انتخاب می شود و مسئول انجام كليه كارهای روزمره سازمان می باشد .
در سال 1998 و پس از 93 سال اقامت در پاريس فدراسيون جهانی ورزشهای هوايی مقر خود را به لوزان سوئيس در OlympicCapital انتقال داد .


حوزه فعاليت FAI
كميسيون عمومی ورزش هوايی قوانين مشترك قابل اجرا برای تمامی گروههای ورزشهای هوايی و ركودهای فضايی را وضع می كند كه بخش كلی قوانين ورزشی را تشكيل می دهند .
هر كميسيون ورزشی بين المللی بخش تخصصی قوانين ورزشی خود را می نويسد و بر اجرای اين قوانين در تمامی رقابت های بين المللی نظارت دارد .

FAI گواهینامه ای را برای اعضای خود صادر می كند كه لازمه شركت در مسابقات بين المللی و يا ثبت يك ركود جهانی است .
FAI در زمينه ورزش ، هماهنگی ، كنترل و تنظيم امور قهرمانی ، رقابت ها و ركودهای هوانوردی و فضانوردی را بر عهده دارد .
FAI به عنوان تنها مرجع قانونی برای تصويب مسابقات قهرمانی بين المللی و بين قاره ای تقويم مسابقات را تهيه و منتشر می سازد. سازمان امور قهرمانی به تشكيلات عضو ميزبان محول می شود ولی FAI با ديگر كميسيون های ورزشی به عنوان محور اصلی برای ارتقاء بخشيدن و گسترش رويدادهای ورزشی باقی می ماند. همچنين به لطف كميسيون های ورزشی كه مسئوليت انتخاب داوران بين المللی را بر عهده دارند FAI گسترش خوب رقابت ها و رعايت قوانين جاری را تضمين می كند. در پايان رقابت های قهرمانی بين المللی اين سازمان نتايج به دست آمده را جمع آوری و منظم می كند و در انتشار آنها خصوصا ميان نشريات تخصصی مشاركت میكند .
در مورد ركوردها بايد خاطرنشان ساخت كه تاييد آنها به كارگيری روشی مشكلی را ايجاد میكند .

مسئوليت احترام به قوانين ، جمع آوری تمامی اطلاعات لازم درباره ركورد و ارسال پرونده كامل به FAI بر عهده كلوپ هوانوردی ملی است كه ركورد مورد نظر را ارايه می كند. پس از يك بررسی دقيق ، خصوصا رسيدگی به اطلاعات داده شده ركود مورد تاييد قرار می گيرد يا رد ميشود. در زمينه آموزش FAI مايل است با برانگيختن علاقه ، شور و اشتياق جوانان را نسبت به فعاليتهای هوانوردی افزايش دهد. بدين ترتيب كميسيون آموزش هوانوردی و فضانوردی هر ساله كنكور جوانان هنرمند را ترتيب ميدهد كه به تمام كودكان دنيای اجازه ميدهد توسط نقاشی درباره يك موضوع هوانوردی احساسات خود را بيان كنند. در سال 1995 ميلادی موضوع(ماشين پرنده روياهای من) به تخيل و نواوری كودكان پرداخت. همراه با پيشرفت های فنی قابل توجه كه علم هوانوردی از آن سود می برد كميسيون پزشكی FAI با مشكلات بسيارگوناگونی مواجه شده است. اعضای كميسيون مشتمل بر متخصصين پزشكی هوانوردی به تهيه مقررات (به عنوان مثال محدود كردن عوامل فشار در آكروبات هوايی) می پردازند ، پيشرفت های جديد در تجهيزات ورزشی را مطالعه می كنند و رفتار اشخاصی را كه به ورزشهای هوايی مبادرت می ورزند در مواقع بحرانی به منظور بالا بردن سطح ايمنی مورد تجزيه و تحليل قرار میدهند. اين كميسيون همچنين در مورد هماهنگ ساختن استانداردهای بين المللی پزشكی برای دارندگان گواهینامه خلبانی شخصی مشاركت می كند. دوپينگ در حال حاضر مسئله بزرگی است كه اين كميسيون بدان پرداخته است. در جريان مجمع عمومی ساليانه خود FAI تعدادی مدال و ديپلم افتخار ، مدال طلايی آسمان ، با ارزشترين جايزه FAI پاداش اشخاصی خواهد بود كه به سبب فعاليتها ، كارها ، اكتشافات ، ابتكارات و يا به خطر انداختن جانشان موجب گسترش علوم هوانوردی شوند. مدال طلای فضا با همان ارزش ممكن است هر ساله به فضانوردی كه اكتشافی در فضا انجام داده است اعطا شود.ديپلم افتخار خلبان برجسته به افراد غير حرفه ای كه در جريان پرواز با عمل خود جان شخصی را نجات داده باشند اعطا می شود. علاوه بر اين نشانهای عمومی كه توسط مجمع عمومی اعطا ميشود ، در هر كميسيون ورزشی كارهای برجسته يا خدمات خاص مربوط به خود را گرامی می دارد .

نفوذ بين المللی FAI
از ابتدای سال 1909 ميلادی كميسيون حقوق هوانوردی FAI مسئول مذاكره با دولت های بسياری در مورد موضوع ناوبری هوايی شد. اكنون نيز FAI در ميان وظايف بی شمار خود به همكاری با ديگر سازمانهای بين المللی برای حمايت از منافع فعاليتهای هوایی اين سازمان می پردازد. فدراسيون سعی دارد با همكاری مقامات صلاحيت دار موانع موجود بر سر راه ورزشهای هوايی را برطرف سازد و طريقه استفاده از فضای موجود برای هوانوردی را بهبود بخشد ، اين ماموريت با حضور يك نماينده در مركز ايكائو (سازمان بين المللی هواپيمايی كشوری) در مونترال انجام میگيرد. اين نماينده موقعيت FAI را روشن می سازد و چنانچه آن سازمان قوانينی پيشنهاد كند كه مانعی برای ورزشهای هوايی محسوب شود با آن مخالف خواهد كرد .
در ژوئن 1995 شورای FAI و سازمان ايكائو يك گردهمايی در مورد منافع مشترك داشتند. FAI نقش بسيار مهمی در مباحث مربوط به امنيت خلبانان و پرواز ، ترافيك هوايی ، اعطای گواهی نامه ، آموزش خلبانان و ديگر مباحث مربوطه در ICAO بعهده دارد .
در زمينه ورزشی بيش از يكصد عضو FAI در پنج قاره گواه حضور FAI در سراسر جهان است. تاييد گلايدر ، كايت ، پاراگلايدر و چتربازی به عنوان ورزشهای بالقوه المپيك توسط كميته بين المللی المپيك در سال 1985 ميلادی نشان از به رسميت شناختن قوانين ورزشی FAI دارد. در سال 1993 ميلادی FAI به عضويت رسمی مجمع عمومی فدراسيون های بين المللی ورزشی در آمد در حالی كه تا آن زمان تنها به عنوان ناظر در آنجا حضور داشت و بالاخره از سال 1994 ميلادی در مجمع بين المللی بازی های جهانی حضور يافت. اين مجمع فدراسيون های ورزشی را كه در بازی های المپيك شركت ندارند را برای سازماندهی بازی های جهانی گرد می آورد. از سال 1997، ورزش چتربازی بخشی از برنامه رسمی بازيهای بين المللی جهانی (IWGA) بوده است .

FAI در قرن بيست و يكم
همانند اسلاف خود كه از پيش ظرفيت نامحدود علم هوانوردی را احساس كرده بودند ، مسئولين فعلی FAI از آغاز قرن بيستم ميلادی با تشكيل يك گروه كاری به نام FAI-2000 شروع به برنامه ريزی برای آينده كرده اند. امروزه نيز برنامه ريزان دارند پيش بينی های خود برای قرن 21 را طراحی و ساماندهی می نمايند. هرچند اهداف از پيش تعيين شده همواره سياست كلی FAI را با ترتيب اولويت در زمان حال تشكيل می دهد و هرچند مسئوليت های اساسی آن به صورت جهانی تغيير نكرده است ولی زمينه های جديد كاری مرتبا ظهور میيابند .
بدين ترتيب مهمترين اشتغال خاطر گروه FAI برای قرن 21 شناساندن هرچه بيشتر فعاليتهای FAI به مردم به منظور افزايش گرايش به ورزشهای هوايی است. در اين ميان ارتباطات از اولويت خاص برخوردار است چرا كه هر رويداد مهم ورزش هوانوردی از اين رهگذر تحت پوشش جهانی قرار می گيرد. درخواست برگزاری بازيهای جهانی هوايی هر چهار سال يك بار ، اين هدف اوليه را به ايجاد جاذبه بسيار بزرگ در جامعه هوانوردی و مشاركت اعضاء پيوند می دهد كه بدون شك هر يك از فعاليتهای هوانوردی از آن بهره مند می شوند .
اصرار اعضای كميته مشترك FAI و كميته بين المللی جهت ورود بعضی از ورزشهای هوايی خصوصا چتربازی در برنامه های المپيك نشان از تلاش همه جانبه برای همه گير شدن اين ورزشها دارد. بدون شك همه گير ساختن هوانوردی ورزشی عامل غير قابل اجتنابی در افزايش افراد كه به اين ورزشها می پردازند خصوصا جوانان محسوب می شود .

سازمانهای بين المللی ورزشهای هوايی
كميته های مختلف ورزشهای هوايی بشرح زير مي باشند:

كميته پرواز با بالون
كميته پرواز با گلايدر
كميته هوانوردی عمومی (فعاليتهای با هواپيمای سبك)
كميته ساخت و پرواز هواپيمای مدل
كميته چتربازی
كميته پرواز با كايت و پاراگلايدر
كميته اكروباسی هوايی با هواپيما
كميته پروازبا ميكرولايت ها (هواپيماهای سبك و فوق سبك)
كميته پرواز با هليكوپتر واتوژيروس
كميته ركوردهای فضانوردی

دسته بندی ورزشهای هوایی
فدراسیون جهانی ورزشهای هوایی (FAI) ورزشهای هوايی را به شرح زير دسته‌بندی می ‌كند :
1) Ballonsing (بالنها و سفينه‌های فضائی) :

کلیه فعالیت های گوناگون علی الخصوص مسابقات رکوردشکنی ، اوجگیری ، نوآوری و زیبایی بالنها در این دسته قرار می گیرند . لازم به ذکر میباشد نوعی بالن عظیم الجثة مشابه زیر دریایی  ، سفینه فضایی یا کشتی فضایی نامیده می شود که در این گروه جای دارد .

2) General Aviation (هوانوردی عمومی) :

کلیه فعالیت های تفریحی هواپیمای کابین دار و بدون کابین کوچک که فاقد عملیات آکروبات بوده در این دسته گرد هم آورده شده اند .

3) Gliding (گلايدرها) :

بدلیل اینکه هواپیمای گلایدر فوق العاده ترین نوآوری در صنعت هواپیماسازی بدون موتور می باشد به کلیه فعالیتهایی که در آسمان بوسیله گلایدر انجام می شود یک دسته نسبت داده اند .

Aeromodelling (4 ( هواپيماي مدل ) :

کلیه عملیاتهای هواپیمای کنترول از راه دور که عبارت است از : ساخت ، نگهداری ، فن آوری ، کسب رکورد آکروبات و ... در این دسته قرار میگیرند .

5) Parachuting (چتربازی) :

ورزش چتربازی نیز بعلت غدمت طولانی  و حجم فعالیتهای آن ، خود به تنهایی تشکیل دهنده یک دسته از FAI می باشد .

Acrobatics (6 (آكروباسی هوایی) :

کلیه مانورهای هیجان آور که با یک یا چند هواپیمای کوچک صورت می پذیرد در این گروه قرار می گیرند .

7) Astronautic records (ركوردهای هوايی و فضائی) :

کلیه فعالیت ها و رکوردهایی که توسط فضانوردان و ماهواره ها  در رابطه با فضا و کرات کسب می شود در این دسته جای می گیرد .

8) Paragliding & Hang Gliding (کایت & پاراگلایدر) :

بدلایل شرایط یکسان پرواز این دو دستگاه همانند پرواز در یک نوع شرایط آب و هوایی ، سایت های پرواز ، استقبال مردم ، رشد و همگانی شدن و... این دو دستگاه را بصورت مشترک در یک گروه قرار داده اند .

9) Microlight (ميكرولايت) :

فعالیتهای هوانوردی با استفاده از دستگاه های پاراموتور ، کایت موتوردار و هواپیمای کابین دار دو نفره تشکیل دهنده این دسته می باشند .

10) Rotocraft (هليكوپتر و اتوژيرو) :

کلیه عملیات هوانوردی : رکورد شکنی ، مانورهای ورزشی ، عملیات آکروبات که بوسیله هلیکوپتر انجام می شود در این دسته قرار می گیرند .

 

8775  111  0916
در صورت هرگونه سوال می توانيد با شماره فوق تماس حاصل فرموده و يا از طريق لينک زير سوال خود را مطرح فرماييد

ارتباط با ما

همچنین بخوانید :