هنگامی كه می شنوید فراموش می كنید و هنگامی كه می بینید به خاطر می آورید و هنگامی كه انجام می دهید، می فهمید.

مطلب اول: پیام S.O.S

هر علامت وسیگنالی كه برای در خواست كمك به كار رود اصطلاحاً S.O.S نامیده می شود. تقاضای كمك و امداد ونجات با داشتن تلفن یا بی سیم واضح می باشد. اما فرض كنید كه در محیطی قرارگرفته اید كه دیگران تنها می توانند نور چراغ پیشانی شما را ببینند مثلا روی دیواره علم كوه هستید و شب شده است و دچار مشكل شده اید، یا در یك شرایط مه آلود وتاریك، دیگران تنها می توانند متوجه صدای صوت یا علامت مورس با بی سیم شما باشند ( باتری یا برد بی سیم كم شده است وتنها می توانید با آن علامات مورس بفرستید). در این شرایط علامت S.O.S به چه صورتی می باشد؟

علامت قرادادی S.O.S بصورت ( . . . ـ ـ ـ . . . )، سه نقطه سه خط سه نقطه می باشد. به این مفهوم كه سه سیگنال كوتاه، سپس سه سیگنال طولانی تر و در نهایت سه علامت كوتاه می فرستیم.

بنابر این به هر دلیلی که راهی طبیعت و کوهستان می شوید:

- حتماً به آشنایانی که در شهر می مانند اطلاع دهید.

- زمان بازگشت خود را اعلام کنید تا اگر دیر شد برای امداد شما اقدام نمایند.

- بیسیم و باطری اضافی همراه داشته باشید.

- یک چراغ قوه و یک سوت همراه خود ببرید تا در صورت لزوم از آن استفاده کنید.


مطلب دوم : آسیبهای مفصلی و عضلانی

در رفتگی ها:

به خارج شدن سر استخوان از حفره مفصلی، در رفتگی گویند. در رفتگی زمانی روی می دهدكه مفصل بیش از محدوده حركتی خود به حركت واداشته شود. تغییر شكل مفصل، درد شدید همراه با حركت، تورم و تغییر رنگ اطراف مفصل از علائم در رفتگی ها می باشد.

اقدامات وكمك های اولیه:

1- نبض، حس و قابلیت پر شدن مویرگی را در اندام آسیب دیده بررسی كنید. اما برخلاف شكستگی نبایستی از مانور كشش ملایم انتهای اندامها استفاده كنید. جا انداختن مفصل تنها در مراكز درمانی صورت می گیرد. حركت دادن مفصل ممكن است منجربه آسیب عروق خونی و اعصاب شود.

2- توصیه می شود دررفتگی را مانند شكستگی، آتل بندی كنید.


پیچ خوردگی:

به آسیبی اطلاق می شود كه در اثر چرخش یا كشش بیش از حد معمول درسطح مفصلی روی می دهد. پیچ خوردگی بیشتر در قوزك پا و زانو روی می دهد ونباید ناشیانه با آن برخورد كرد زیرا برخورد نادرست با این آسیب می تواند اختلال در كار عضو را برای تمام عمر به همراه داشته باشد.

درد شدید بطوری كه مانع از حركت روی عضو آسیب دیده شود، حساسیت به فشار بصورت یک نقطه بالای رباط آسیب دیده، تورم وخونمردگی و گرم شدن سطح مفصل به علت پارگی مویرگها و رباطها از علائم پیچ خوردگی می باشند.

اقدامات و كمك های اولیه:

مانور R.I.C.E

R: Rest از عضو صدمه دیده استفاده نكنید و آنرا در حالت استراحت قراردهید.

I: Ice یخ گذاری به مدت 20 تا 30 دقیقه هر 2-3 ساعت در طی 24 تا 72 ساعت اول بعد از آسیب انجام می گیرد. در این روش سرما، موجب اقباض عروق خونی می شود، جریان خون كاهش می یابد، باعث كاهش التهاب وتسكین درد وگرفتگی عضلات می شود. برای جلوگیری از یخ زدگی اندام بهتر است یك حوله یا دستمال بین كیسه یخ و پوست قرار دهید.

اشتباه شایع، استفاده زود هنگام از گرماست. اگر از گرما خیلی زود استفاده شود، تورم ودرد بیشتر خواهد شد. قبل از اینكه از گرما استفاده كنید بهتر است حداقل 72 ساعت از آسیب دیدگی گذشته باشد.

C: Compression قسمت آسیب دیده را با استفاده از باند كشی تحت فشار قراردهید. تورم مانند یك خمیر چسبناكی است كه می تواند در عرض چند ساعت مفصل را قفل كند. برای جلوگیری از تورم ، استفاده فوری از سرما و همچنین برای كاهش سرعت تورم تا حد امكان استفاده از یك باند كشی ضرورت دارد. البته باند كشی نباید به قدری سفت بسته شوند كه موجب اختلال در امر خونرسانی گردد در این حال كمی باند را شل كنید تا مجددا عضو نبض دار شود.

E: Elevation برای كاهش بیشتر تورم وخونریزی به مصدوم بگویید تا مچ پای خود را برای مدت 24 تا 48 ساعت اول پس از آسیب بالا نگه دارد. برخی ممعتقدند: پا را بالاتر از زانو و زانو را بالاتر از قلب نگه دارید.

رگ به رگ شدن یا كشیدگی عضله:

زمانی روی می دهد كه عضله بیش از محدوده حركت طبیعی كشیده شود . این عمل منجر به پارگی فیبرها و رشته های عضلانی می شود.

درد تیز و شدید بلافاصله بعد از آسیب دیدگی، تغییر شكل عضو، ضعف شدید و از دست دادن عملكرد قسمت آسیب دیده، از علائم كشیدگی عضله می باشد.

كوفتگی عضلانی:

بعلت وارد آمدن ضربه به یك عضله ایجاد شده و بصورت یك زخم بسته ( كوفتگی ) دیده می شود.

اقدامات و كمكهای اولیه كشیدگی عضلانی و كوفتگی عضلانی هم انجام مانور R.I.C.E می باشد.

گرفتگی عضلانی:

به گرفتگی وانقباض خود بخودی عضلات یا اسپاسم كنترل نشده كه منجر به درد شدید، محدودیت در حركات و یا عدم حركت شود، گرفتگی عضلات گویند. رژیم غذایی، یا از دست دادن مایعات و املاح به علت تعریق زیاد كه در كوه و درفصل گرما بسیار شایع است مسئول اصلی گرفتگی عضلانی به شمار می آیند.

اقدامات و كمك های اولیه :

1- با كشیدن ملایم عضله سعی كنید تا گرفتگی عضلانی را كاهش دهید.

2- عضو مبتلا را فشار دهید تا حالت خلصه (ریلاكس) در آن ایجاد شود ولی ماساژ ندهید.

3- محكم نیشگون گرفتن لب بالا درست زیر بینی برای كاهش گرفتگی عضلانی پشت ساق پا توصیه می شود.

4- نوشیدنی های طبیعی اگر قند زیادی نداشته باشند، مفید خواهند بود ( مانند آب میوه و دوغ ). بیاد داشته باشید كه قند بسیار زیاد، جذب مایع را كاهش می دهد.

5- نمك زیاد مصرف نكنید چون می تواند مایعات داخل بدن را از سیستم جریان خون خارج كرده و وارد معده كند. همچنین ممكن است باعث تحریك بافت معده شود.

همچنین بخوانید :